1. Boka en tid via bokningssystem, telefon eller e-mail.
2. Lämna in era äpplen.
3. Hämta den färdiga musten på avtalad tid.
Att få sina äpplen mustade:
För att få must på sina äpplen behövs minimum 60 kg, vilket motsvarar ca. två IKEA-kassar. (OBS - plocka ej i papperskassar då de löses upp av fukt — Plocka i plastkassar, shoppingbags, lådor eller i baljor). Om du har mindre än 60 kg så hör av er ändå så löser vi något! Eller varför inte gå ihop med vänner eller grannar?
Äpplena ska vara mogna men inte mjöliga - de ska vara söta och syrliga. Ett bra sätt att avgöra om äpplet är moget eller på väg att mogna är att dela det och se om kärnorna är mörka. Är de fortfarande ljusa så vänta en tid. Fallfrukt och äpplen som har skorv går bra att musta. Skalet försvinner i mustningsprocessen.
Du kan inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna. Du kan heller inte musta fallfrukt från djurhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Om du har sommaräpplen, tex Transparente Blanche är dessa vanligtvis olämpliga att musta. Mjuka äpplen sätter igen pressen, har dålig vätskenivå och lämpar sig inte.
60kg äpplen resulterar i 30-45 L must beroende på äppelsort.
Bokningar för mustning av frukt sker via bokningssystemet (Boka nu), telefon eller e-mail.
Säsongen för musteriet är mellan augusti till mitten av november.
Varmt välkomna!
Priser:
Rå-must
Frys direkt för lång hållbarhet.
Hållbarhet i kyl, öppnad förpackning, ca 1 vecka. Hållbarhet i frys, för evigt?